Sjekker inventar, også kjent sominspeksjonsinventar or målere, kommer i forskjellige typer, hver designet for å passe spesifikke produksjons- og kvalitetskontrollbehov.Disse armaturene brukes til å verifisere om deler eller komponenter oppfyller de nødvendige spesifikasjonene.Her er noen vanlige typer kontrollarmatur:

typer kontrollarmatur

  1. Attributtmålere: Attributtmålere brukes til å bestemme om en bestemt funksjon på en del oppfyller et spesifikt sett med kriterier.De er ofte designet med go/no-go-funksjoner, hvor delen blir akseptert eller avvist basert på om den passer inn i armaturet eller ikke.Disse målerne brukes ofte for funksjoner som hulldiameter, sporbredde eller spordybde.
  2. Sammenlignende målere: Sammenlignende målere brukes til å sammenligne en del med en hovedreferansedel eller målestandard.De er nyttige for å måle dimensjonsnøyaktighet og bestemme variasjoner fra en spesifisert standard.
  3. Funksjonelle målere: Funksjonsmålere vurderer en dels ytelse ved å simulere dets funksjonelle miljø.Disse armaturene brukes ofte til å kontrollere sammenstillingen av komponenter for å sikre riktig passform, klaring og funksjonalitet.
  4. Monteringsmålere: Monteringsmålere er utformet for å verifisere riktig montering av flere komponenter.De sikrer at komponentene passer sammen som tiltenkt og oppfyller de nødvendige toleransene.
  5. Gap og flush målere: Disse målerne måler gapet eller flushness mellom to overflater på en del.De brukes ofte i bilproduksjon for å sikre konsistent paneltilpasning og finish.
  6. Overflatefinishmålere: Overflatefinishmålere måler teksturen og glattheten til en dels overflate.Disse målerne er avgjørende i bransjer der overflatefinish er en kritisk kvalitetsparameter.
  7. Formmålere: Formmålere brukes til å måle komplekse geometrier, for eksempel buede overflater, konturer eller profiler.De sikrer at delens form samsvarer med de nødvendige spesifikasjonene.
  8. Datumreferanserammer: Datumfester etablerer et referansekoordinatsystem basert på utpekte datum (punkter, linjer eller plan).Disse armaturene er avgjørende for nøyaktig måling av funksjoner på deler i henhold til geometriske toleranser.
  9. Hulromsmålere: Kavitetsmålere brukes til å inspisere de indre dimensjonene og funksjonene til hulrom, som boringer, hull og fordypninger.
  10. Gjengemålere: Gjengemålere måler dimensjonene og toleransene til gjengede funksjoner, og sikrer riktig gjenging og passform.
  11. Go/No-Go målere: Dette er enkle armaturer med go og no-go sider.Delen aksepteres hvis den passer inn i gå-siden og avvist hvis den passer inn i no-go-siden.
  12. Profilmålere: Profilmålere vurderer profilen til en dels overflate, og sikrer at den samsvarer med den tiltenkte formen og dimensjonene.
  13. Kontakt- og ikke-kontaktmålere: Noen armaturer bruker fysisk kontakt for å måle funksjoner, mens andre bruker ikke-kontaktmetoder som lasere, optiske sensorer eller kameraer for å måle dimensjoner og overflater uten å berøre delen.

Dette er bare noen få eksempler på de mange typene kontrollarmaturer som brukes i produksjons- og kvalitetskontrollprosesser.Valget av armaturtype avhenger av de spesifikke kravene til delene som inspiseres og bransjens kvalitetsstandarder.


Innleggstid: 15. august 2023